Pondicherry en Auroville

Pondicherry – Tamil Nadu, Zuidoost India

Pondicherry, in de volksmond ook wel Pondi genoemd, werd in 1676 door de Fransen gesticht als hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad ligt aan de oostkust van India in Tamil Nadu, 120 kilometer ten zuiden van Chennai (voorheen Madras).
Pondicherry bleef Frans tot 1954. In dat jaar werd het deel van onafhankelijk India. De stad heeft nu een oppervlakte van 500 vierkante kilometer en heeft een bevolking van 1.100.000 mensen.

Sri Aurobindo en De Moeder

Pondicherry kreeg wereldwijde bekendheid vanwege de Bengalese vrijheidsstrijder Sri Aurobindo. Hij kwam er in 1910 wonen om zich te wijden aan spiritualiteit. In 1920 werd hij in zijn yogische zoektocht bijgestaan door Mirra Alfassa, die later bekend werd als De Moeder. Uit hun gezamenlijke spirituele inspanningen verrees de Sri Aurobindo Ashram.

Auroville

In 1968 stichtte De Moeder de stad Auroville met de volgende woorden: ‘Een groet vanuit Auroville aan allen die van goede wil zijn. In Auroville worden al degenen uitgenodigd die dorsten naar vooruitgang en aspireren naar een hoger en oprechter leven.’

De ziel van Auroville is de Matrimandir (Sanskriet voor Tempel van de Moeder), een spirituele oase voor beoefenaars van integral yoga en een rustpunt voor iedereen.

Zie ook www.auroville.org