Ananda Day Care: gehandicapte kinderen in India

Ananda Day Care, gehandicapte kinderen komen weer

Tot begin 2011 ontving Isai Ma(i)yam een groep gehandicapte kinderen voor een dagbesteding van een aantal dagen per week. Omdat de organisatie (die zich over hen had ontfermd) de school had verkocht waar zij naartoe gingen, kwamen de kinderen niet meer. Daarom hebben wij het afgelopen jaar besteed aan het opzetten van een eigen gehandicaptenopvang in Koot Road: Ananda Day Care.

Er blijken nog veel gehandicapte kinderen hele dagen in erbarmelijke omstandigheden thuis te zitten en nauwelijks buiten te komen. We hebben in de dorpen gezocht naar deze kinderen. Inmiddels bieden we veertien gehandicapte kinderen en jongeren vijf dagen per week een fijne dagbesteding in ons gebouw in Koot Road, een dorpje in de buurt van Alankupam.

Hangmat

We hebben het gebouw speciaal aangepast om deze kinderen te kunnen ontvangen. Zo is er een rolstoeloprit aangelegd en er is een rustkamer. Een van onze vrijwilligers heeft de muren van de rustkamer voorzien van een strandschildering. Tussen twee getekende palmbomen hebben we een hangmat gehangen.

Voormalig ‘opvangkind’ geeft les

Punitha, een jonge vrouw die als kind door ons is opgevangen en inmiddels is geslaagd op het Music College, liep tijdens haar opleiding stage bij gehandicapte kinderen in Pondicherry. Zij wil graag, naast het doceren op onze Art School, ook onze nieuwe groep gehandicapte kinderen muzieklessen geven. Daar zijn wij heel blij mee en de kinderen ook. Zij leven in ieder geval zichtbaar op nu ze bij ons komen. Alleen al de autorit hiernaartoe vinden ze geweldig! ’s Ochtends maken we met de kinderen muziek. ‘s Middags bieden we verschillende activiteiten aan zoals kleien, tekenen en weven. Ook geven we Tamil – en Engelse les aan kinderen die dat aankunnen.

De jongvolwassenen Sri-Devi en John Bosco (ooit opgevangen door Isai Ma(i)yam) zullen Punitha bij de opvang en lessen assisteren, daarbij geholpen door twee Indiase vrijwilligsters die veel ervaring hebben met gehandicapte kinderen en de Nederlandse studenten die voor hun stage bij ons zijn.

Massage en fysiotherapie

In de buurt van onze gehandicaptenschool is een overheidsziekenhuis dat deze kinderen voor 25 roepies per perspoon per maand (slechts 40 eurocent!) massage en fysiotherapie wil geven. Meerdere gehandicapte kinderen maken hier al vijf maanden naar genoegen gebruik van.